Gevelreiniging

Micronevelmethode

Het reinigen van de gevels wordt gedaan door te stralen, door middel van een micronevelmethode. Voor de micronevelmethode wordt er een mix gemaakt van mineralen of zand, water en lucht. Het mineraal olivijn wordt hier doorgaans door ons het meeste voor toegepast. Omdat olivijn een grotere hardheid heeft is dit mineraal in veel gevallen beter geschikt dan regulier zand.

Olivijn gemengd met water wordt onder zeer lage druk – om beschadigingen te voorkomen – tegen de gevel geblazen. Deze micronevelmethode wordt veel toegepast in de monumentenzorg omdat het relatief weinig schade oplevert t.o.v. andere stralingsmethoden.

De keuze voor het mengsel wat gebruikt wordt om mee te stralen hangt af van het te stralen oppervlak. Het is dus afhankelijk van wat voor steen er gebruikt is, wat voor voegwerk, of er een coating of verf op zit, etc. Omdat er weinig water wordt toegepast bij deze manier van stralen kunnen dus ook gevoelige bouwwerken hiermee worden gereinigd.

HD Reinigen

Er is ook een andere optie om gevels te reinigen, namelijk hogedruk (HD) reiniging. Zoals de naam doet vermoeden wordt er onder hoge druk bijvoorbeeld koud water of stoom tegen de gevel gespoten. Er zijn meerdere manieren om bijvoorbeeld een baksteenmuur te reinigen. Zo kan HD reinigen bijvoorbeeld met een brede straal door een lans op de muur worden gespoten. Maar een andere toepassing van HD reinigen is bijvoorbeeld het gebruiken van een vuilvrees. Deze kan heel precies vuil (of mos) verwijderen van de gevel.

Deze methodiek is ook niet schadelijk voor de bakstenen, kalkzand stenen of ornamenten in de gevel.

Als u wilt weten wat het resultaat is van het reinigen van uw gevel via HD reiniging, is het mogelijk om een proefstuk op de gevel te plaatsen zodat u precies kunt zien wat het resultaat gaat worden.

Het verwijderen van verf wordt milieuvriendelijk uitgevoerd.